beklediğimiz bir yasal düzenleme

beklediğimiz bir yasal düzenleme
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Önümüzdeki günlerde, TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirmeyi heyecanla beklediğimiz bir yasal düzenlemeyle kadının sosyal hayatıyla iş hayatını uyumlulaştırmayı planlıyoruz” dedi.

Bakan İslam, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen, “Dünya Kadınlar Günü Buluşması”nda yaptığı konuşmada, medeniyetin temelinde adalet, merhamet ve imanın yer aldığını söyledi.

Tüm insanların, onuruna yakışır biçimde yaşama hakkına sahip olduğuna işaret eden İslam, “İnsan hakları kavramının temeli, insanların kendilerini gerçekleştirmede ve yeteneklerini geliştirmede fırsatlarının olduğu, bunu ailesi, toplumu, milleti ve tüm insanlık için kullandığı bir dünya tasavvurunu temel alır” ifadesini kullandı.

İdeal bir dünyada insan haklarının herkes için geçerli olduğunun altını çizen İslam, mevcut durumda bu hakların somut olarak belirlenmesine ve güvence altına alınmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

İslam, Türkiye’de erkek-kadın eşitliğini gözeten ve cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldıran birçok düzenleme yaptıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“2004 yılında anayasanın 10. maddesine ‘Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin hayata geçmesini sağlamakla yükümlüdür’ hükmünü getirdik. 2010 yılında yapılan son değişiklikle ‘kadın hakları konusunda yapılacak pozitif ayrımcılığın eşitlik ilkesine aykırı olmayacağı’ maddesini anayasamıza ekledik. 2005 yılında yürürlüğe giren İş Kanunu’yla kadın-erkek eşitliğini gözeterek, işveren-işçi ilişkisinde cinsiyet dahil hiçbir nedenle temel insan hakları bakımından ayrım yapılamayacağını garanti altına aldık. 2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunla İstanbul Sözleşmesi’nden referansla fiziki, sözlü, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddeti de kapsayacak şekilde, ‘şiddet’ kavramını tanımladık. Şiddete karşı alınacak tedbirleri belirledik.”

Ayşenur İslam, Türkiye’de cinsiyet ayrımcılığı örneği olarak tarihe geçen başörtüsü yasağı uygulamasına da son verdiklerini dile getirerek, “Önümüzdeki günlerde, TBMM Genel Kurulu’nda gündeme getirmeyi heyecanla beklediğimiz bir yasal düzenlemeyle kadının sosyal hayatıyla iş hayatını uyumlulaştırmayı planlıyoruz. Özellikle doğuma bağlı izinlerde derece ve kademe ilerlemesinin sağlanması, doğuma bağlı yarı zamanlı, tam ücretli çalışma hakkının tanınması, doğum sonrası 5,5 yıl yarı zamanlı, yarı ücretli çalışma hakkının tanınması, yeni açılacak kreşlere vergi indirimi getirilmesi, belediyelere kadın konukevi ve kreş açma mecburiyeti getirilmesi, çalışan ve çalışmayan tüm kadınlara doğum hediyesi verilmesi, kadın girişimciye kredi garanti fonu desteği sağlanması gibi konulardaki çalışmalarımızın kanunlaşmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.

– “Kadına Yönelik Şiddet Ulusal Eylem Planı 2016-2019”

İslam, Türkiye’de kadına yönelik her türlü şiddetin ortadan kaldırılmasını amaçlayan “Kadına Yönelik Şiddet Ulusal Eylem Planı 2016-2019″un hayata geçirileceğini ifade etti.

Planın altı ana başlıktan oluştuğunu kaydeden İslam, “Eylem planı ayrıca tüm kamu ve kuruluşları sorumluluklarını yerine getirmesini sağlayacak etkin bir izleme ve değerlendirme mekanizmasını içerecek, toplumsal şiddet ve özellikle kadına yönelik şiddet konusunda topyekün bir seferberlik başlatılmasında öncü rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.

– Notlar

Haliç Kongre Merkezi’ndeki “Dünya Kadınlar Günü Buluşması”na, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, kızları Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı milletvekilleri ve sanatçılar da katıldı.

Etkinlikte, “Bizim hikayelerimiz, kadınlarımız, erkeklerimiz” konulu kısa filmin gösterimi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmak için kürsüye çıktığında “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganları atıldı. Erdoğan’ın işaret diline de çevrilen konuşması, zaman zaman alkışlarla kesildi.

Erdoğan konuşmasının ardından kürsüden bir süre inmeyerek, kendisi ve eşi Emine Erdoğan’ın da yer aldığı “Kadına şiddet insanlığa ihanettir” konulu spot filmi ayakta izledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, bazı kadın milletvekilleri ve filmde rol alan bazı sanatçılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

AA

Yorum yaz

Baktım çözülmüyor. Bir düğüm de ben attım.