2002’den beri çok ciddi mesafeler alındı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, “Gerçekten 2002’den beri çok ciddi mesafeler alınmış ama varmamız gereken hedefe baktığımızda daha çok alacağımız mesafe var. Türkiye nereden nereye gitti? Demek ki çok kısa zamanda çok işler başarabiliyoruz” dedi.

Ala, Palandöken Dağı’nda bir otelde düzenlenen “Erzurum İli Oda ve Borsaları Müşterek Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, iş bölümü yapmanın başka, işbirliği yapmanın başka olduğunu belirterek, özel sektörün yapması gerekenin, kamunun yapması gerekenin de farklı olduğunu söyledi.

Hem iş bölümüne hem de işbirliğine ihtiyaç olduğunu anlatan Ala, “Otomobildeki aksam gibi fren kendi işini yapacak, gaz kendi işini yapacak, direksiyon kendi işini yapacak” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin hedefinin ilk on en büyük ekonomisi olan ülke arasına girmek olduğunun altını çizen Ala, şunları kaydetti:

“Gerçekten 2002’den beri çok ciddi mesafeler alınmış ama varmamız gereken hedefe baktığımızda daha çok alacağımız mesafe var. Türkiye nereden nereye gitti? Demek ki çok kısa zamanda çok işler başarabiliyoruz. 2000’li yılları hatırlayın. Bir siyasi istikrarsızlık var. Türkiye’deki ekonomiyi derlesin, toplasın diye dışarıdan bakan ithal edilirdi. Bakan geliyordu dışarıdan. Şimdi 2002’den beri, yaptığımız işlere, başardığımız işlere bakın, dünyadaki krizlere rağmen, bölgesel krizlere rağmen. Ekonomik gelişmeyi iyi sağladık, borçları ödedik. Yetmedi o zaman bize Dünya Bankası’ndan bakan gelmişti ithal olarak. Şimdi biz müsteşarımızı IMF’ye ihraç ettik, biz oraya gönderdik, derlesin, toparlasın, buradaki başarıyı, tecrübeyi oraya aktarsın.”

Ala, 160 milyar dolara yakın ihracatın olduğunu, hedefin 500 milyar dolar olduğunu belirterek, “Zamanın ruhunu yakalamazsak, bu genel gidişatı görmezsek, tespit etmezsek yerelde de gelişme sağlayamayız” dedi.

Dünyadaki gelişme dikkate alındığında Türkiye’nin önünün açık olduğunu vurgulayan Ala, söylemlerle kullandıkları dille ortaya koydukları beğeniyle destek olacaklarını vurguladı.

Kadın istihdamına da değinen Ala, şöyle devam etti:

“Hanımefendilerin oldukça faal olmaları, sadece bizim için değil, bölgemiz için de ülkemiz için de çok önemlidir. Bizim elimizdeki son rakamlara göre, yüzde 10’ların altında olan on yıl önce iş gücüne katılım oranı kadın nüfusumuzda, yüzde 45’ler seviyesine gelmiştir. Bu çok büyük bir oran, çok büyük bir gelişmedir ama biliyoruz ki TOBB Başkanımıza bir itirazım var. Sonuçta evde olan hanımefendiler de çok ağır işler yapıyorlar, çok ciddi çalışma içerisindeler. Onlar sisteme zaten dahiller ama belki yazılmıyor. Gerçekten çalışıyorlar. Dünyada, yeryüzünde kadın olup da çalışmayan zannediyorum hiç kimse yoktur. Erkeklerde belki vardır ama kadınlarda hiç olamaz. Sadece bazı erkekler kıymetini bilmiyordur onun dışında hakikaten çalışmayan kadın yoktur.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da “Biz millet olarak doğru yapılan işleri takdir etmekte biraz kısıyoruz ama eleştirmeye gelince her şeyi yapmaya hazırız. Eleştiride üstümüze yok” şeklinde konuştu.

“Anadolu’da şöyle bir usul var. ‘Kızlarımız iyi bir üniversitede okusun istiyoruz, hepimiz. Ondan sonra da iyi bir koca bulsun, evde otursun’ diyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu, ülkenin girişimciye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, kadın ve genç girişimcilere protokolde yer verilmesini, onların girişimci olmasını istedi.

Protokol töreni

Konuşmalarından ardından, TOBB tarafından yapılacak ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın isminin verildiği Pasinler İmam Hatip Ortaokulu’nun protokolü imzalandı. Bakan Ala, okulun yapımı için TOBB üyelerine teşekkür etti.

Protokol töreninin ardından Bakan Ala, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Değişen Dünya ve Erzurum’un Yeni Fırsatları Ekonomik İstişare Forumu”nun değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantı, basına kapalı gerçekleştirildi.

 

AA

Yorum yaz

İnsanlar seninle konuşmayı bıraktığında, arkandan konuşmaya başlarlar.

— Ertugrul